HABERLER: Sinema Dergisi Kapanmasın

 
Dün akşam Twitter'da bu "#SinemaDergisiKapanmasin ve #SinemaDergisiKapatılmasın" hashtag'larını görünce beynimizden vurulmuşa döndük. Bir an bu hastag'ı da arada sırada birilerinin keyfine göre yinelenen #MünirÖzkulÖldü hashtag'ı gibi bir troll sandık, ama internette yaptığımız ufak bir araştırmayla, İstanbul’da bir dönem gündemde olan Topçu Kışlası da dahil birçok inşaat projesinin ihaledarı olan Kalyon İnşaat’a satılan Turkuvaz Medya bünyesinde yer alan yayınlardan Sinema dergisinin, şirket yönetiminin aldığı kararla 19 yıllık yayın hayatına veda etti(rildi)ğini öğrendik, üstelik yayına hazır olan son sayının bile yayınlanmasına izin vermeden. Elbette hayatında sinema izlememiş ilk insandan hallice ve tek derdi inşaat ihaleleri kapıp kasasını doldurmak olan kişilerin eline geçince, böyle entellektüel altyapılı ve kültüre hizmet eden bir derginin kapanması çok normaldir; diğer taraftan bir inşaat firmasının bir de medya grubuna dahil olmasındaki amacı tam olarak anlayamasak da akıl dışı sonuçlarından birine şahit olmamız çok gecikmedi (Önemli not: Kalyoncu'lar başbakanın 'yürü ya kulum, kim tutar seni' dediği, ihalelerin kendilerinde kaldığı bir aile). 
19 yıldır yayın hayatı içinde yer alan Sinema Dergisi, bünyesinden çıkarttığı kitaplar, her sayısında verdiği sinema kartları, bir yandan da içinde devam eden yazı dizileri, tanıtım ve eleştiri yazılarıyla bir çok insana sinemayı sevdirmekle kalmamış aynı zamanda öğretmiştir de. Son on yıldır bizim de takip ettiğimiz, on yıl önceki sayılarını da binbir güçlükle sahaf ve ikinci el kitapçılardan topladığımız Sinema Dergisi her anlamda çok değerlidir. Derginin manevi değerini bir yana koyarsak, zira anladığımız kadarıyla kendilerini insandan çok moloza yakın hisseden bu inşaatçılar maneviyata pek önem vermiyorlar, ilk 10-15 sayısı sahaflarda 15-20 Tl. arasına satılmaktadır, ama onları bulmak da o kolay değildir. Her sayısını altını çizerek ve notlar alarak okuduğumuz Sinema, sinema kültür yelpazemizi genişleten bir dergi olarak aklımızda yer etmekle beraber, kendisinden sonra yayın hayatına giren Altyazı, Empire, Film+ ve bugün halen satılmakta olan tüm sinema dergilerine öncülük etmiştir. Kapatılması büyük şanssızlık, değer bilmezlik ve kültür katliamıdır...

Karşıt Sinema grubu da Facebook sayfasında bu konuda bir yazı yayınlayarak Sinema Dergisi'nin kapatılmasını protesto etti:
"Sabah ve ATV grubunun Kalyon İnşaat'a devredilmesi ile birlikte bu gruba bağlı içlerinde 19 yıldır sinema izleyicilerinin ufkunu açan Sinema dergisinin de bulunduğu 6 dergi Kalyon İnşaat sahiplerinin eline geçti. Türkiye'de kapitalizmin en doruk noktalarda yaşandığı sektörlerden inşaat sektörünün medyaya olan gereğini tanımlayamadığımız bu ilgisi Sinema dergisini kapatmaları ile daha da anlamsızlaştı. Bir dergiyi satmanın masumane(!) sayılabilecek sebepleri arasında neler sayılabilir. Bir medya grubunu satın alacak kadar sermayeye sahip bir şirket bir derginin maliyetinden ne kadar rahatsız olabilir? Medya gruplarına ekmek muamelesi yapıp ticaretin en çok alınıp satılan metalarına döndürmede on numara olan bir şirket nasıl olur da hali hazırda 19 yıllık bir geçmişe sahip olan bir dergiyi satmak yerine kapatmaya kalkışır. Türkiye'deki diğer herşey gibi sinema da tek tipleşiyor. Bu öyle bir tek tipleşme ki git gide sadece belli bir kesim ulaşabilir olacak. Eleştirel aklın kanallarını tıkamanıza göz yummayacağız."

Sizleri de Twitter'daki #SinemaDergisiKapanmasin ve #SinemaDergisiKapatılmasın hashtag'larine yazarak derginin kapatılmasını protesto etmeye ve yeniden açılmasını veya başka bir yayın grubu altında yeniden yayına devam etmesini istemeye davet ediyoruz. 
Yılllardır Sinema Dergisi'nden toplayıp arşivlediğimiz sinema kartları.
Sinema Dergisi bünyesindeki yazıların kitaplaştırılmasıyla oluşturulan Sinema kitaplığı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar