KISA KISA: Film Üstü Notlar

Yeni bir başlık olarak oluşturduğumuz "Kısa Kısa" başlığı altında farklı konularla veya alt başlıklarla size gene filmler hakkında bilgi vermeye devam edeceğiz. Ancak bu başlıklarda amacımız bir tane değil, ortak noktaları olan birden fazla filmden bahsetmek olacak. Bunlar diğer başlıklarımız gibi fazla detaylı olmayacaklar ve sadece size bilgi vermek amacını taşıyacaklar. Bugünkü "Kısa Kısa" başlığının konusu "Film Üstü Notlar". Film Üstü Notlar'da, bizim filmleri seyrettikten hemen sonra veya seyrederken aldığımız notları sizlerle paylaşacağız.

The Adjustment Bureau/ Kader Ajanları, George Nolfi, 2011, USA, Bilim-Kurgu 


"Özgür iradenin bir lütuf olduğunun farkına varanlar, uğruna savaşmadıkları sürece bunu nasıl kullanacaklarını asla bilemeyecekler. Bence Başkan'ın asıl planı bu."  
                                                                                                       The Adjustment Bureau/ Kader Ajanları

Yukarıdaki cümle adı geçen filmden bir alıntı ve son cümlede "başkan" diye anılan kişi de aslında bizatihi tanrının kendisi. Her seferinde dünyayı yıkımın ve yok olmanın eşiğine getiren insanoğlunun bu hırsına ket vurmak için, tanrı yeryüzünde "kader planını" uygulayacak bir istihbarat örgütü oluşturuyor. Onlar yeri geldikçe, tıpkı DarkCity'deki uzaylıların yaptığı gibi, zamanı durdurarak insanların kişiliğinde, beyninde değişiklikler yapıyorlar; gerekirse onları resetliyorlar. Rastlantı dediğimiz ufak olayların gerçekleşmesini sağlayarak, kaderleri yönlendiriyorlar.
Tahmin edileceği gibi uçmuş ve ermiş bilim-kurgu yazarı Philip K. Dick'in bir öyküsünden uyarlama film. Seyretmeye ve üzerinde düşünmeye değer...

"Sen özgür iradeye sahip değilsin, sen özgür iradenin görüntüsüsün sadece."
    
                              
                             

Cafe De Flore/ Ruh Eşim, Jean-Marc Vallee, 2011, Kanada, Fransa, Romantik, Dram

Eğer eş-ruhlara veya ruh ikizlerine inanıyor ve onu arıyorsanız, sevginin aslında nasıl bir şey olduğunu görmek istiyorsanız "Cafe de Flore/Ruh Eşim" mutlaka seyretmeniz gereken bir film. Zaman örgüsü çizgisel seyretmiyor ve üç ayrı zamanda, iki farklı ailenin yaşamından bize kesitler sunup yaşadıklarını anlatırken siz bütün bunların nasıl birbirine bağlanacağını düşünüyorsunuz. Ama sonunda film muhteşem bir açıklama, halk diliyle olayı (zamanları, insanları) bağlama, sunuyor size...

Red Lights/ Medyum, Rodrigo Cortes, 2012, İspanya, ABD, Dram, Gizem

Prestij, Sihirbaz/TheIllusionist ve "Sihirbazlar Çetesi/Now You See Me" gibi sihirbaz veya sihirbazların bir numarayı nasıl yaptıklarına odaklı filmlerden biri olarak, RedLights/Medyum da bu türdeki filmler arasındaki yerini alıyor. Ancak ne Sihirbazlar Çetesi ve Sihirbaz ne de Medyum, Prestij kadar etkili bir senaryoya sahip olmasalar da Medyum, diğer iki filmden daha etkileyici bir senaryo ve finale sahip bir film olarak karşımıza çıkıyor. Medyumların düzenbazlıklarını nasıl yaptıklarını araştıran bir grup fizikçinin, dünyaca ünlü bir medyumun gizli yüzünü ortaya çıkarmaya çalışmasını anlatan Medyum, içindeki sırrı sonuna kadar saklamayı başaran bir film. Hatta biz bir sürpriz beklerken o bize iki tane birden sunuyor. Ancak özellikle medyumun sırrı konusunda Prestij'e fazlasıyla benziyor. Yine de diğer üç film gibi izlenebilir, güzel bir film olmuş..

Safety not Guaranteed/ Zaman Yolcuları, Colin Trevorrow, 2012, ABD, Dram, Gizem, Bilim-Kurgu


Safety Not Guaranteed/ Zaman Yolcuları, zamanda yolculuksuz bir zamanda yolculuk filmi. Zamanda yolculuktan çok, bunu yapmayı düşünen ve kendisine bu yolculukta eşlik edecek bir partner bulmak için gazeteye ilan veren kahramanın etrafında dönen bir film. Son sahnesine kadar zamanda yolculuğun bilim-kurgusal cevherini derinlerinde saklayan ve bize bu konuda hiçbir ipucu vermeyen bir film. Bu açıdan K-Pax'in "uzaylı" olduğunu söyleyen kahramanını andırıyor, daha önce de bir kere zamanda yolculuk yaptığını söyleyen zaman yolcumuz. Ancak, sade bir film olarak başlayan ve finale kadar da öyle devam eden anlatımın finalde yerini bıraktığı o bilim-kurgu patlamasının bizi ayrıca etkilediğini de belirtelim.

Die Vermessung Der Welt/ Dünyanın Ölçümü, Detlev Buck, 2012, Almanya, Dram, Tarihsel

Arkeologlar veya arkeolojiyle uzaktan yakından ilgisi olan arkadaşlar bilirler, Almanlar'ın "Alexander von Humboldt Vakfı" diye bir vakfı ve bu vakıf tarafından verilen "Humboldt Araştırma Bursu" vardır. İşte eğer bu Alexander von Humboldt kimdir diye merak ederseniz eğer, artık onun ve çağdaşı Alman matematikçi Carl Friedrich Gauss'un hayatını anlatan ve bence harika bir film var: Die Vermessung der Welt/ Dünya'nın Ölçümü. Daniel Kehlmann'ın, Türkçe'ye de #CanYayınları tarafından kazandırılmış olan aynı isimli kitabından uyarlanan film, biri dünyayı gezerek (von Humboldt) diğeri de oturduğu yerden (Friedrich Gauss) dünyayı ölçen iki bilim adamının hayatlarını birbirine paralel olarak anlatıyor. Aslında ikisini de kısaca özetlemek gerekirse Humboldt, Atlantik Okyanusu'nun iki kıyısında yer alan kara parçalarının (özellikle Güney Amerika ve Afrika'nın) bir zamanlar birleşik olduğunu ilk öne süren kişi; Gauss ise oluşturduğu kuram ve yaptığı matematiksel keşiflerle Einstein'ın Genel Görelilik Kuramı'nın doğumunu mümkün kılan kişi demek yeterli olacaktır...
Ayrıca burada Gauss üniversite öğrencisi arkadaşlar için de ayrıca önemli bir kişidir çünkü kendisi "çan eğrisi" nin yaratıcısıdır.
Bence film mutlaka görülmeli. Kendine has ince bir espiri de içeren film, konu bir yana, dekor ve kostümleri ve görselliği ile bile seyredilmeyi hak ediyor. Tabii kitabını da alıp okumak gerekir bence. Çünkü daima kitap filmden daha iyidir...


Hideaways aka. The Last Son/ Gizemli Güç, Agnes Merlet, 2011, İrlanda, Dram, Gizem, Fantastik

90'ların kült klasiklerinden "Powder/ Pudra"yı fazlasıyla anımsatan ve onun gibi hoş, naif ve kendi halinde bir film Hideaways/Gizemli Güç. James Furlong isimli bir gencin aileden gelen lanetinin aşk sayesinde nasıl bir mucizeye dönüştüğünü anlatıyor ve bunu yaparken de oldukça sade davranıyor film. Fantastik-romantik olarak da sınıflandırılabilecek olan film, en fantastik anlarında bile bu sadeliği elinden bırakmıyor. Yine bu fantastik "gizemli güç" yönüyle "Tuck Everlasting/Ölümsüz Aile" filmiyle de akrabalık bağları taşıyor. Bu tür sade filmlerden hoşlananlar için kaçırılmayacak bir örnek Hideaways/ Gizemli Güç. Üstelik film, yine "iyi film iyi müzik demektir" denklemini doğrular nitelikte bir soundtrack'e sahip. Özellikle Bless (Bénédicte Pardijon)'in söylediği "With Love and Faith"i dinlemenizi öneririz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar