FİLMLER VE ÇAĞRIŞIMLAR

DARK CİTY (Alex Proyas)

Solda, Alex Proyas'ın Dark City filminden iki kare: Dedektif Walensky'nin mağarayı andıran odası ve duvarlarına çizdiği sanrıları ve gördüğü uzaylı 'Yabancılar'ın çizişmleri. Diğer fotolar, M.Ö.8000'den itibaren mağara duvarlarında, kayalarda görülen petroglifler. 
Ne kadar da benzerler?


BUĞDAY (Semih Kaplanoğlu)

Peygamber çölde bir yere gittiğinde namaz kılınacak, yaşanacak güvenli ve iskân edilmiş bir yer görmediğinde, kumun üstüne bir daire çizer ve böylece o dairenin içinin temizliğini ve güvenilirliğini inşa edermiş (yukarıdan aşağı doğru):
1. Günaha  Son Çağrı (1988)
2. Buğday (2017)
3. Dogville (2003)


Üstte Buğday, altta Cold Skin... Doğanın dilini biliyorsan eğer, onunla konuşabilirsin de. Daire, parçası olduğumuz Vahdet'in simgesi...


Buğday'daki sahnelere ithafen yazılmış gibi. Özellikle C.Akman'ın yere çizdiği daire için. "Çit, Yunanca temenos denen bir tapınağın veya yalnız bir kutsal yerin sınırıdır. Bu durumda daire, dıştaki şeylerle karışmaması gereken bir iç sürecini korumakta ve yalnız tutmaktadır". Jung


TIMELESS (Dizi)

Timeless isimli bilim-kurgu dizisinde bir zaman makinası var.Üç kişilik ekip zamanda geriye giderek zamanı değiştirmeye çalışan Rittenhouse diye bir örgütü çökertmeye çalışıyor. Filmdeki zaman makinası resimdeki gibi "Tanrının Gözü" şeklindedir.


STAR WARS: BÖLÜM VIII (Rian Johnson)

Star Wars: Bölüm VIII'in sonunda Ray'in kayaları havalandırıp, mağaranın girişini açması Matrix'de Neo'nun kurşunları durdurmasına fazlasıyla benzemiyor mu? Gerçi Matrix'de Neo'nun yaptığı da Güç'ün farklı bir boyutu...


LOST IN SPACE (Dizi)

Lost In Space isimli diziden Spielberg'in E.T.'sine (Extra Terrestrial) gönderme!


STARGATE (Roland Emmerich)

Stargate filminde (sonraki dizilerde SG) görülen ve üzerinde zodyak sembolleri yer alan çember şeklindeki uzay-zaman makinesi ve bunun Yunan mitolojisindeki karşılığı;yine üzerinde zodyak sembolleri bulunan göksel çember içindeki sonsuzluk tanrısı Aion tasvirleri. Aion sonsuzlukla olduğu kadar zamanla da ilişkilendirilir. Tasvirlerden soldaki M.S. 200-250'ye tarihlendirilmektedir. Sağdaki ise yine M.S. 1.-3.yy.'lara tarihlendirilir. Stargate'deki makine tasarlanırken hiç şüphesiz bu tasvir göz önünde bulundurulmuş olmalıdır.


RESET (Hong Seung Yoon)

Güney Kore filmi Reset'te bir grup bilim adamı paralel evrenlerdeki paralel zamanlara insan göndermek için solucan deliği açan bir makina yaparlar. Makinanın bulunduğu binanın girişinde ise bir heykel görünür bir kaç sahnede (burada ekranın solunda).

Bu heykel Piaggio ailesinin aile mezarında yer alan ve Giuseppe Benetti tarafından 1873'te yapılan tanrı Chronos heykelinin bir kopyası. Chronos, Yunanca "zaman" demektir ve zaman tanrısıdır. Mitolojide kendi çocuğu olan 3. kuşak tanrıları (12 Olympos Tanrısını) yer. 


Chronos'un kendi çocuklarını yemesi zamanın da kendi çocuklarını yani insanı yok edişinin, zamanın sonundan kaçışın olmamasının alegorisidir. Filmde de zaman (makinesi) bilim adamlarına farklı davranmaz.
Ayrıca Reset'te zaman makinasını yapan şirketin adı Nexus'tur. Bu da Blade Runner'daki Tyrell Şirketi tarafından yapılan replikantların sürüm modelidir; Nexus-6 gibi...

FOUNTAIN (Darren Aronofsky)

Sidret'ül-Münteha; yasaklanan meyvenin ağacı, yaşam ağacı ve göğün en uç sınırındaki ağaç... En üstteki iki resim #Aronofsky'nin Fountain'indeki küre içindeki ağaç; hemen onun altında Avatar'daki Eywa ağacı, onların da altındaki İskandinav mitolojisindeki Ygdrasill...


Yggdrasill; İskandinav mitolojisinde, kökleri çekirdeğe kadar uzanan ağaçtır. Tüm diyarları birbirlerine bağlayan ve koruyan devasa dişbudak ağacıdır. İslam'daki Sidret'ül-Münteha ise kökleri cennette, küçük kökleri kürsinin altında, dalları ise arşın altındadır. Eywa da aynı niteliklere sahiptir ve kökleri gezegeni kaplar;Naviler onunla birleşerek tüm gezegenle iletişime geçerler ve bu sırada Eywa parıldar.Miraç sırasında da Muhammed Sidreyi Münteha olur ve "Sidre'yi rabbin nuru kapladı, onun kudretinin ne kadar büyük olduğunu gördüm"der.

Yorumlar

Popüler Yayınlar