NAZIM'IN KÜBA SEYAHATİ, Çağrı Kınıkoğlu- Gloria Rolando, Türkiye, Küba, 2008, Belgesel

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM) ve Küba Sinema Sanatı ve Endüstrisi Enstitüsü (Instituto Cubano de Arte e Industria Cinematográficos) (ICAIC) ortak yapımı “Nâzım’ın Küba Seyahati” filmi 1 temmuz 2013 tarihinde Youtube'a yüklenerek izleyicilerin beğenisine sunuldu. 
Film, özellikle "Havana Roportajı" ve "Saman Sarısı" şiirleri esas alınarak, Nazım Hikmet'in Nicholas Guillen'ın daveti üzerine "1.Yazarlar ve Sanatçılar Kongresi" için Küba'ya yaptığı seyahati anlatmaktadır. Nazım Hikmet'in kendi sesinden Küba'yı dinlediğimiz, komünist şairin hayatının bilmediğimiz bir kesitini anlatan, Küba halkının yaklaşık elli yıl geçmesine rağmen devrime ve sosyalizme sanki devrimin ilk günüymüş gibi aynı heyecanla sarıldığını göstererek o devrimin sıcaklığını ve heyecanını bize de yaşatan 68 dakikalık bir belgesel vardır karşımızda.
Film ayrıca 20. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde de jüri özel ödülünü almıştır.
"Nazım'ın Küba Seyahati" Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nin aşağıdaki açıklamasıyla Youtube'da gösterime girmiştir.
"Nâzım'ın Küba Seyahati, 1961 yılında Nâzım Hikmet'in Küba'ya yaptığı yolculuğun belgeseli...
Bu filmimizi, 3 Haziran 2013'te, Nâzım Hikmet'in sonsuzluğa karışmasının ellinci yılında paylaşmayı arzu etmiştik. Mayıs sonundan itibaren Türkiye'de halkımızın, üzerindeki ölü toprağını atmak üzere ortaya koyduğu yoğun eylemlilikler nedeniyle paylaşımı yaklaşık bir ay ertelemek durumunda kalmıştık.
Filmimiz artık yayında.
Bu filmi tüm boyun eğmeyenlere armağan ediyoruz.
Filmimiz, devrimini yapan ve devrimine sahip çıkan yiğit bir halkın hikayesidir: Bu memleketi ve hayatı değiştirmek için, kendi birikimimizi geliştirmek için inatla ve çok çalışmaya dönük bir çağrıdır aynı zamanda.
Nâzım'a ve Küba halkına en içten sevgi ve saygılarımızla..." 

Filmi BURADAN izleyebilirsiniz.

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar