FİLM REPLİKLERİ: PERSON OF INTEREST/ Şüpheli Şahıs, Jonathan Nolan, ABD, 2011- ... (Dizi: S4E11)

Takım Elbiseli Adam'la tanışın. Nam-ı diğer Reese...
Person Of Interest, IMDb'de 8.5 gibi oldukça yüksek bir puana sahip olan ve senaryosunu Christopher Nolan'ın kardeşi Jonathan Nolan'ın yazdığı kült olmaya aday bir dizi. Daha önce "Filmsel Kavramlar: Makine" başlığında da incelediğimiz dizide olaylar; cep telefonu konuşmaları, e-postalar, mobese ve güvenlik kameraları gibi her türlü teknolojik takip cihazı ile bütün nüfusu takip ederek ulusal bir terör olayına karışacak kişileri saptayıp bu kişilerin sosyal güvenlik numarasını "Kontrol"ün başında olduğu "Araştırma" adındaki hükümet birimine veren bir yapay zekanın etrafında dönmektedir. Ancak Makine terör olayları yanı sıra (devleti tehdit etmeyen) herhangi bir sıradan olaya karışarak maktül ya da katil olacak kişilerin de numarasını vermekte, ama hükümet bunları dikkate almamaktadır. Dizinin baş kahramanları Makine'nin yaratıcısı Harold Finch ve CIA'nın gözden çıkardığı eski bir ajan olan John Reese nam-ı diğer Takım Elbiseli Adam, bir ortaklık kurarak devlet için ilgisiz olan bu numaraların peşine düşerek onları kurtarmakta veya yakalamaktadırlar. Tabii bu ilk sezonun başlangıç konusu. Dizi sonraki sezonlarda öyle bir hal alıyor ki, Makine'nin karşısına onun prototipi Samaritan/ Hayırsever isimli başka bir yapay zeka ve başka örgütler çıkıyor. Bu arada dizinin çok acayip sezon finalleri yaptığına da dikkatinizi çekeriz.
Burada repliklerini alıntılayıp sizinle paylaştığımız bölüm ise 4. sezonun 11. bölümü. Efsane olmaya aday bir bölüm olarak karşımıza çıkan bu bölüm hakkında fazla detay vererek henüz seyretmeyenlerin ağız tadını kaçırmayalım diyerek bu bölümde geçen bir kaç repliği paylaşalım...

"Finch - Nasıl oynandığını öğretmemi istemiyor muydun? Her olası hamle farklı bir oyunu temsil eder. Daha iyi bir hamle yapacağın farklı bir evreni. İkinci hamleyle birlikte 72.084 olası oyun vardır. Üçüncüden sonra 9 milyon. Dördüncüden sonra…
Makine - 318 milyar.
Finch - Dünya üzerinde bulunan atom sayısından daha fazla sayıda olası satranç oyunu vardır. Hiç kimse hepsinin sonucunu tahmin edemez. Sen bile.  Yani ilk hamle korkutucu olabilir. Oyunun sonuna en uzak olduğun noktadır. Sen ve karşı taraf arasında sonsuz bir olasılıklar denizi vardır. Ama bu, aynı zamanda bir hata yaparsan neredeyse sonsuz sayıda çözüm yolu olduğu anlamına gelir. Yani sadece rahatlamalı ve oynamalısın…"

"Finch - Senin için bir saniye sonsuzluk gibi bir şey değil mi? Her şeyi dikkate almak için vaktin var. Ya da neredeyse her şeyi."

"Finch - Ama hiçbir şey hatırlamasan bile lütfen şunu unutma, satranç sadece bir oyundur ve gerçek insanlar birer taş değillerdir. Ve bazılarına diğerlerinden daha fazla değer veremezsin… Öğrenmen gereken ders bu dünyaya sanki bir satranç oyunuymuş gibi bakan herkes kaybetmeyi hak eder."

"Reese - Şakanın güleceğim kısmını bekliyordum." 

"Shaw - Ama sen de ölümünü harcamak zorunda değilsin. Öleceksen bile sevdiğin bir şey uğruna öl."

"Reese -Hadi çabuk Lionel.
Lionel - Böyle söyleyince bir faydan olmuyor."

"Root -Yaşadığın andan daha güzeli yoktur Sameen."

"Shaw -Hislerim mi? Ben bir sosyopatım. Benim hislerim yok.
Root - ve ben de ıslah olmuş bir katilim. Resmen birbirimiz için yaratılmışız."

"Shaw -Gördün mü Gary, hayat berbat. İnsan ırkına hoşgeldin."

"Root -Tadını çıkaramayacaksak dünyayı kurtarmanın ne anlamı var Harry?"

Yorumlar

Popüler Yayınlar