DEĞİNMELER: CAPTIVE STATE, RUPERT WYATT, BİLİM-KURGU, ABD,2019

#CaptiveState #İstilaAltında şu yoklukta ve Netflix fenalığında oldukça iyi bir bilim-kurgu. Özellikle referansları, gönderme yaptığı yerlerle çok sevdiğimi söyleyebilirim. 2026'da uzaylıların istila ettiği ve 1984'vari bir sistem kurdukları dünyadaki isyan hareketini anlatıyor. 

1. Captive State/İstila Altında öncelikle Neill Blomkamp'ın "District 9" filmiyle benzerlik taşıyarak onun tam tersi bir dünyayı anlatıyor. Onda uzaylılar mülteciyken ve bir mülteci kampında yaşarken, Captive State'de insanlar duvarlarla çevrilmiş şehirlerde yaşıyorlar. Hatta District 9'da 'Uzaylılar Giremez' levhaları göze çarparken Captive State'de de 'İnsanlara Yasak' levhaları göze çarpmaktadır. İkisinde de uzaylıardan 'Böcek' diye bahsediliyor.
 
Üstte: Captive State'deki insanların girmesi yasak bölgeleri gösteren  'İnsanlara Yasak' levhaları. Altta: District 9'da 'Uzaylılar Giremez' levhaları 

2. Captive State/İstila Altında'nın bir diğer referansı They Live. They Live'de insan görünümlü uzaylılar gazetelerden, TV'lerden gizli, bilinçaltı mesajlar yayınlayarak insanları kontrol altına almaya çalışırlar. Captive State'de ise mesajlar aleni şekilde her yere asılmıştır afişler halinde.

Solda: They Live filmindeki reklamlardaki gizli mesajlar. Sağda: Captive State'deki duvarlara asılmış açık mesajlar.
3. Captive State/ İstilaAltında'da uzay gemisi, #Epoch (2001) filmindeki uzaylı gemisinin yatay versiyonudur. Diğer taraftan uçuş şekli de #Arrival #Geliş (2016) filmindeki uzaylı gemisiyle aynıdır (ki o da Epoch'tan esinlenmiştir).


4. Captive State/İstila Altında da, tabiki bomboş bir duvarda asılı olan tek resim olarak karşımıza ne çıkıyor? Troia Atı... Troia Atı hiledir, yalandır, adını bir bilgisayar virüsüne de vermiştir ve bunun olduğu her yerde bir çapanoğlanı vardır. Unutmayın!


5. Captive State/İstila Altında'da kahramanlardan birinin (Vali) adı Charles Rittenhouse, soyadı ile Amerikalı astronom, matematikçi, saat ustası ve mucit #DavidRittenhouse'a göndermedir. Ayrıca #Timeless isimli dizideki bir gizli örgütün, yine Rittenhouse'a gönderme yapan adıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar