Bir Mekan: Adana Sinema Müzesi

Geçen hafta bir vesileyle Adana'daydık ve orada müzeleri gezerken rastlantı sonucu keşfettik bu müzeyi. Oysa 23 Eylül 2011 tarihinde, 18. Altın Koza Film Festivali etkinlikleri kapsamında açılışı yapılmış müzenin. Kayalıbağ Mah. Seyhan Cad. 35 numarada yer alan Sinema Müzesi, hemen Atatürk Evi'nin yanıbaşında ve Arkeoloji Müzesi'ne de 150  m. mesafede. Eski Adana evlerinden birinin Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek, Sinema Müzesi olarak ziyarete açılmasıyla ortaya çıkmış müze. Müzede beyazperdeye her şekilde gönül ve el vermiş Adanalı sanatçıların fotoğraflarına, eşyalarına, eserlerine ve maket heykellerine yer verilmiş. Daha müzeye girer girmez sizi onlarca afiş ve fotoğraf karşılıyor; afişlerin çoğu hiç birimize yabancı değil aslında, videoda, TV'de, CD'de (artık yaş olarak hangisine denk geldiyseniz) mutlaka seyretmiş olacağınız filmler. İşin ilginç yanı, ve bu müzenin de espirisi olduğu şekilde bu film afişlerinde yönetmen, oyuncu, senarist, yapımcı, görüntü yönetmeni veya kameraman, yazar vb. şeklinde gördüğümüz en az bir isim Adanalı. Dolayısıyla bu müzeyi görmeden Adana'nın Yeşilçam ve Türk Sineması'nda ne kadar büyük ve önemli bir yer tuttuğunu anlamamız imkansız. Peki kimler var bu Adanalı sanatçılar arasında; elbette, müzede de geniş bir yer tutan Yılmaz Güney başta olmak üzere, Abidin Dino, Şener Şen, Ali Şen, Orhan Kemal, Muzaffer İzgü, Ali Özgentürk, Orhan Duru, Aytaç Arman, Bilal İnci, Meral Zeren, Menderes Samancılar, Nurhan Tekerek, Mahmut Hekimoğlu ve daha nicesi fotoğrafları, isimleri ve eşyalarıyla bu müzede ziyaretçilerini beklemekte. Biz de Türk Sineması'nın oluşmasında-gelişmesinde katkısı olan insanları tanımada, bu tür yerel müzelerin ne kadar büyük katkısı olduğunu bir kere daha ayırt etmekteyiz. Üstelik Sinema Müzesi'nin ikinci katında, halka açık geniş bir Sinema Kütüphanesi de mevcut. İşte Müze'den görüntüler (çok daha fazlası Müze'nin içinde saklı):
 
Adana Büyükşehir Belediyesi'nin restore ettiği üç katlı eski Adana evlerinden biridir.
Adana Sinema Müzesi: Adana Büyükşehir Belediyesi'nin restore edip hizmete soktuğu üç katlı bir eski Adana evi.

Yılmaz Güney için ayrılmış oda: Odanın bir köşesinde Yılmaz Güney'in bir maket-heykeli, duvarlarında da filmlerine ait afişler ve fotoğraflar bulunuyor. Duvarlardaki camlı nişlerde de filmlerinde kullandığı eşyalar yer alıyor.


Yılmaz Güney'e ayrılmış odanın bir diğer köşesi.

Yılmaz Güney'in hapishaneden yazdığı mektuplar da Müze'nin koridorlarında yerini almış.


Kıyısından köşesinden de olsa bir şekilde bir Adanalı'nın parmağı dokunmuş film afişleri.
 
Adanalı sinema sanatçıları. Eğer dikkatli bakarsanız birçok tanıdık yüz görebilirsiniz.


Ali Özgentürk.




Film afişleri. Elbette en az bir Adanalı'nın varlığı söz konusu afişlerde.
Abidin Dino (solda) ve Orhan Kemal de Sinema Müzesi'nin bir odasında oturmuş hasbıhal ediyorlar.
Yılmaz Duru'ya ait eşyalar, ki daha nice sanatçının eşyaları ve mektupları sizi bekliyor bu Müze'de.

Yorumlar

  1. Bir kaç hafta önce Adana'daydım, böyle bir yerin varlığından haberim olsaydı da gidip görseydim keşke.. Bir daha ki Adana ziyaretim de gidilecek yerlerin başında geliyor artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de, öyle bir ihtimal varsa mutlaka listenizin en başına ekleyin...

      Sil
  2. Geçen ay oralardaydım..ama tarihi eserleri daha çok almışlar proğrama:))görmek-gezmek isterdim.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba
    Blogunu yeni keşfettim ve hemen izle kısmını tıkladım.İzlemedeyim:))
    Senide benimkine beklerim
    komirra.blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar