O AN: ALIEN/ Yaratık- Prometheus'la Tanışma Sahnesi (Ridley Scott, 1979)

1979 yapımı ilk Alien filminde yer alan bir sahne olmasına rağmen, O An'a 'Prometheus'la İlk Tanışma' adını verdik. Zira bu sahne (bir andan ziyade birkaç dakika sürer), Ridley Scott'ın yıllar sonra, 2012'de gösterime soktuğu ve Alien serisinin öncesine bir bakış attığı prequel olan Prometheus filminde, insanoğlunun inceleme yapmak üzere gittiği yabancı uzay gemisinin ilk göründüğü sahnedir. Alien'ın başında, uzaydaki görevini tamamlayıp Dünya'ya dönmekte ve 7 kişilik mürettebatı da uykuda olan ticari uzay gemisi Nostromo, aldığı yardım sinyalleri ile, sinyale cevap vermek üzere otomatik olarak rotasını değiştirir. Hedefine yaklaştığında geminin bilgisayar sistemi mürettebatı da uyandırır ve mürettebata dünyadan (Anne'den: Geminin bağlı olduğu ticari şirket) sinyalin kaynağına gidip araştırmaları emri verilir. Bu emir doğrultusunda sinyalin geldiği gezegene inen Nostromo mürettebatından üç kişilik bir ekip sinyalin kaynağına doğru yol alırlar. Kaynağa ulaştıklarında ise tuhaf bir tasarıma sahip yabancı (yabancı derken uzaylı demek istiyoruz) bir uzay gemisiyle karşılaşırlar. Aslında bu gemi daha sonra 2012 yapımı Prometheus'a konu olacak, insanların kökenlerini araştırmak üzere Prometheus adlı gemiyle gittikleri yıldız sisteminde karşılaştıkları yabancı uzay gemilerinden bir tanesidir. 
 
Alien'da, geminin içine giren 3 kişilik ekip, gemiyi dolaşırlarken bir başka önemli şeyi keşfederler (aslında keşfettikleri en önemli şey Alien/ Yaratık yumurtalarıdır, ama biz burada onlarla ilgilenmiyoruz), girdikleri büyük bir salonun ortasında (büyük olasılıkla bir savunma sistemini yöneten) koltukta oturan bir uzaylı (Alien/ Yaratık'la hiçbir benzerliği yoktur bunun, tamamen farklıdır) iskeletiyle karşılaşırlar. Çok uzun süre ölmüş ve artık fosilleşmiş, üstelik bayağı uzun ve iri bir uzaylı iskeletidir bu (bu sahneden sonra da zaten ünlü Yaratık yumurtalarını keşfederler). Ekip karşılaştıkları sahneden ürküp hemen orayı terk etse de (1-2 dakika görürüz o salonu sadece), aslında biz yeni gösterime giren Prometheus'tan biliyoruz ki onlardan önce koskaca bir ekip o yıldız sistemini araştırıp, kökenlerimizi ve yaşam amacımızı bulmak üzere oraya gönderilmiştir.
Alien'ın başlangıcında birkaç dakika devam eden bu yabancı/uzaylı gemi sahnesinden sonra, ne uzaylı iskeleti ne de gemisi bir daha görülür veya sözü edilir filmde. Ancak yıllar sonra Ridley Scott, serinin başladığı bu uzay gemisini konu alan bir film yapar da, Nostromo oraya gelene kadar o yıldız sisteminde neler olmuştur öğreniriz biz de! Hatta Alien'da Ripley'in dediği gibi, Nostromo'nun aldığı sinyalin neden "bir yardım sinyali değil uyarı sinyali" olduğunu da anlarız. Gerisi H. R. Giger'in muhteşem çizimleriyle şekillendirilmiş Alien ve Prometheus dünyasıdır!

Yorumlar

  1. bu kadar detayli bilmiyordum dogrusu, Alien'i izleyeli cok oldu, paylastiginiz icin tesekkurler. Prometheus cok söz verip azini tutan bir film olmus olsa da görsel efektleriyle izlenmeye deger bence:)

    YanıtlaSil
  2. Ben yorum için teşekkür ederim. Aslında devam filmleri, özellikle prequel olanlar, bence yönetmenin söyleyecek birşeyi olmasından değil; önceki seriyi sömürmesinden kaynklanıyor. Son dönemlerde dev bütçeli yapımlara imza atan Ridley Scott'dan da farklı bir şey beklemiyorduk! İçinde birşeyler varmış gibi gösterip, görseli dayamış! Ha, ilk filme bu sahneyi "Ulan, ilerde ben bunu devam ettiririm, şöyle bir sahne ekleyelim" diye mi çekmiştir bilinmez!

    YanıtlaSil
  3. Hikaye neredeyse tamamen yanlış anlatılmış-yorumlanmış düzeltmek isterim;
    1- Prometheus LV-233'einiyor, oysa Alien filminde rastlanan gemi LV-426'da..
    2- LV-233'te piramitler içinde konuşlanmış başka gemilerden de söz ediyor David, LV-426'da bulunan gemi bunlardan biri olabilir,
    3- Serinin ikinci filmi de LV-426 yani Alien yumurtalarının ilk bulunduğu gezegende geçiyor, üstelik terraforming yapılmak üzere kolonileştirilmiş şekilde. Ve Alien saldırısı yine aynı gemiyi bulan ve yaratık embriyosu bulaşan kolonist (Newt'in babası) tarafından başlıyor. Yani diğer filmlerde sözü geçmemesi bir yana, serinin ikinci filmi Aliens tamamen bu gezegen ve gemi, hatta içinde canlı kalan alien yumurtaları üzerine kurgulanmıştır. Sanırım yazıyı baştan daha fazla araştırıp izleyip bilgi eidinerek düzenlemek gerek.

    YanıtlaSil
  4. Bilgilendirme için teşekkürler. Açıkçası diğer filmlerde görülmeme kısmında haklısınız, yazıyı yazdıktan sonra benim de aklıma geldi 2.film -ben birinciye odaklandığımdan-, ama emin olmak için tekrar izleyip öyle düzeltme yapayım dedim, gerek kalmadı sanırım. Sahneye 'Prometheus'la Tanışma' adını verdik çünkü, filmin konusundan çok (ki konularından da bahsetmedik zaten) o filme kaynaklın eden sahneyi ve fikri paylaşmaktı amaç; bu nedenle bizim için gemiler aynı gemi (ama izleyenler gemilerin bulunduğu iki gezegenin coğrafyasının farklı olduğunu görürler zaten). Teşekkürler, düzeltildi bile!

    YanıtlaSil
  5. Alien serisi ucleme degil, dortlemedir, bkz: alien quadrilogy: alien, aliens, Alien³ ve serinin son filmi alien resurrection

    YanıtlaSil
  6. Evet, haklısınız. Yalnız ben Alien³ diye birşeyi hiç hatırlamıyorum (ki yönetmen de David Fincher'mış), atlamışım onu :) Atlamışım derken, seyretmek anlamında...

    YanıtlaSil
  7. Arkadaşlar bu film mükemmel bir filmdir. 1979 a göre her yönüyle mükemmeldir. Geminin patlama sahnesi ve yaratığın yürüme sahnesi hariç belki. Ben bu filmi izleyince, uzaydan mı bilmem ama, bayağı rahatlıyorum. Sonraki devam filmleri ile alien vs predatör filmlerini de defaten izlemişimdir. Prometheus'u burdan duydum. Onu da izleyeyim bari.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar