SİNE-KİTAPLIK: ÇİZGİLERİN GÜCÜ ADINA, Bir Çizgi Film Kitabı, Kayra Keri Küpçü, Gerekli Şeyler, 2011

Sinema temalı bir blog olduğumuz için genelde sinema ile alakalı paylaşımlarda bulunduk şimdiye kadar. Ancak yeni ve eski basım, piyasada sinema-TV ile ilgili o kadar güzel kitap var ki, bunları da bir şekilde sizlerle paylaşalım istedik. Bu nedenle de ana temamızdan sapmamak kaydıyla "Sine-Kitaplık" başlığını oluşturduk. 
İlk kitabımız Kayra Keri Küpçü'nün hazırladığı çok yeni bir kitap: Çizgilerin Gücü Adına. 'Bir Çizgi Film Kitabı' alt başlığını taşıyan bu 208 sayfalık kitap, gerçekten de tam anlamıyla bir çizgi film kitabı! 2000 yılından önce ülkemiz televizyonlarında yayınlanmış tüm çizgi filmlerin bir derlemesinin yapıldığı kitapta neredeyse yok, yok! El boyaması çizgi filmlerden tutunda günümüzün dijital animasyonlarına kadar, en bilinen ve bilinmeyen bütün çizgi film kahramanları bu kitapta bir araya gelmişler. Diğer taraftan kitap, orta yaş üzerindekilere bir zamanlar televizyonda izledikleri çizgi filmleri hatırlatırken, yeni nesile de bir zamanlar anne-babalarının neler seyrettiğini göstermekte ve kendi seyrettikleriyle karşılaştırmalarına olanak sağlayarak yeni "kuşak çatısmalarına" zemin hazırlamaktadır! Artık birer kült haline gelmiş; uçan dev mekanik kuşunda arkadaşlarıyla Altın Şehir Eldorado'yu arayan "Güneşin Oğlu Esteban", Şeytan Malmoth'la kıyasıya mücadele içine giren tekerlekli sandalyedeki kız "Clémentine", beş kişinin kullandığı beş ayrı robot aslanın birleşmesiyle oluşan süper robot "Voltron", en son sinema uyarlamalarını seyrettiğimiz otomobillere dönüşen dev robotların hikayesini anlatan "Transformers" , kedi-fare oyunlarını seyrettiğimiz "Tom ve Jerry" yanı sıra belki hiç seyretmediğiniz, seyretmiş olsanız bile hiç hatırlamayacağınız, kıyıda köşede kalmış yüzlerce çizgi kahramanı da bu kitapta görmek mümkün. Tüm çizgi filmlerin alfabetik sıraya göre sıralandığı kitabı okurken, bazan "Aa, bak burada bu çizgi filmden hiç bahsetmemiş, nasıl olur?" diye bir düşünceye kapılsanız da bu kesinlikle o çizgi filmin orjinal isim-Türkçe isim uyumsuzluğundan kaynaklanıyordur; Türkçe adıyla yer almıyorsa orjinal adıyla mutlaka yer alıyordur kitabın içinde. Bir nevi çizgi film sözlüğü veya kataloğu niteliğindeki kitapta ayrıca her çizgi filmin başlığı altında kısa bir konu bilgisi ve gösterildiği dönem/tarih, televizyon kanalı da verilmiş. Bugün artık internet sayesinde bu katalogda yer alan her çizgi filme ulaşıp seyretmek veya daha geniş bilgi elde etmek mümkün. Bu açıdan bakıldığında da oldukça faydalı bir eser Çizgilerin Gücü Adına. Diğer taraftan kitapta, başta Melike Acar olmak üzere bir çok önemli Türk ressam ve çizerin çizgi film kahramanlarını resmettiği sayfalar da yer almakta. Bu açıdan bakıldığında da ayrı bir önem arz ediyor.
Kitabı en güzel tanımlayan cümle ise önsözünü yazan Sevin Okyay'dan geliyor: "Geride kalmış mutlu anları hatırlamaya hazırlanın. Çizgilerin Gücü Adına, televizyonculluk tarihi açısıdan da önemli bir kitap bence. Şimdi Shrek, Buz Devri, Madagaskar, vb. ortalığı kasıp kavuruyor. Onlar yokken bunlar vardı işte."
 
Kitabın internet sitesine buradan facebook sayfasına ise buradan ulaşabilirsiniz.


Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar